Stichting Nationaal Monument MH17

Bomenlint en gedenkteken

Het Nationaal Monument MH17 heeft de vorm van een groen lint, de Green Ribbon. Dit lint ligt ietwat verhoogd in het landschap en is door een uitgekiend stelsel van paden en hellingbanen goed bereikbaar, ook voor rolstoelgebruikers. Het is ook vanuit de lucht goed herkenbaar.
Het ontwerp, de ontwerpers
Het lint van 298 bomen is een, ontwerp van Robbert de Koning naar een idee van Arold Jansen. Het bomenlint omarmt het intieme amfitheater, het centrum. Hierdoor ontstaat een informele herdenkingsplek. Tevens kunnen op deze locatie andere passende activiteiten worden georganiseerd. De parkachtige oase krijgt hiermee voor meer Nederlanders betekenis.
Op de herdenkingsplek in het hart van het amfitheater staat het gedenkteken dat is ontworpen door Ronald A. Westerhuis. Dit onderdeel is op 30 juni 2016 uitgekozen door de nabestaanden.

Symboliek
Bomen zijn deel van ons leven. Als vertrouwde elementen in onze tuinen en parken. Maar bomen hebben van oudsher ook een symbolische betekenis. Ze verbeelden hoop, geloof en verbondenheid. En bij geboorte, rouw of een jubileum is het planten van een boom een eeuwenoud gebruik. Het herinneringsbos biedt aan iedere betrokkene een toegankelijke plek om de slachtoffers van vlucht MH17 te eren en te herdenken. Het is een groene oase, een ontmoetingsplaats en een plek voor bezinning.
Het bomenlint
Het monument bestaat uit een bomenlint en een gedenkteken. De vorm van het monument is gebaseerd op een herdenkingslint dat zich verheft uit het park. Het ligt daarom op een gekromd dijklichaam. Hierop staan 298 bomen, voor elk slachtoffer één boom. De bomen zijn in maart 2017 geplant door nabestaanden en zijn een symbool voor het leven dat zich telkens vernieuwt. Zij vormen zo een blijvende herinnering.
Bij iedere boom staat de naam, leeftijd en nationaliteit van het slachtoffer.
Er zijn tien verschillende boomsoorten geplant voor de passagiers. Elk reisgezelschap heeft eenzelfde boomsoort. Deze bomen zijn naast elkaar geplant, zodat ze ook als groep herkenbaar blijven. Eén extra soort, de linde, is voor de vijftien bemanningsleden. Zie ook de locatie van de bomen.
Er is voor de volgende boomsoorten gekozen: sierappels, meidoorn, pluimes, ijzerhout en grove den. Door de variatie in bloei, blad(kleur) en vruchten is er elk seizoen iets nieuws te beleven. Onder de bomen groeit gras en hier bloeit in het voorjaar sneeuwroem, een bolgewas met lichtblauwe bloemen.
Dankzij een uitgebreid padenstelsel zijn alle bomen ook bereikbaar voor mensen die afhankelijke zijn van een rolstoel, scootmobiel of rollator.
Het gedenkteken
In het hart van het bomenlint ligt een amfitheater. Hier kunnen bijeenkomsten worden georganiseerd. In het amfitheater staat het gedenkteken bestaande uit een wand van cortenstaal. Hiervoor staat een roestvrijstalen sculptuur. De roest en de vergankelijkheid van het cortenstaal staan voor het verdriet.
De roestvrijstalen sculptuur heeft de vorm van een iris met als pupil een hoogglans gepolijst, spiegelend, vlak. In dit vlak zijn de namen van alle slachtoffers gegraveerd, wat staat voor herinnering. Als het vlak het licht spiegelt in de achterwand, verlicht de herinnering het verdriet.
Van boven af gezien heeft het gedenkteken de vorm van een oog dat het luchtruim in kijkt; een connectie tussen de slachtoffers en de nabestaanden.
Het gedenkteken wordt ’s avonds warm verlicht o.a. door een lichtbundel die in de richting schijnt van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur.
Zonnebloemen
Het bomenlint wordt omringd door een krans van duizenden zonnebloemen die rond 17 juli in bloei staan. De zonnebloemen herinneren aan de velden in Oekraïne waar brokstukken van het vliegtuig neerkwamen.
Locatie bomen voor slachtoffers
Het overzicht van de bomen en de naam van het slachtoffer waaraan deze boom is gekoppeld kunt u bekijken op locatie van de bomen.

Webdesign: Ontwerpstudio Dot by dot  |  Webdevelopment: ONNO Visual&Interaction