Stichting Nationaal Monument MH17

De initiatiefnemers

Dankzij Arold Jansen, die daags na de ramp bij de Stichting Trees for All aanklopte, werd in juli 2014 het initiatief genomen om een blijvende herdenkingsplaats met 298 bomen voor de 298 slachtoffers van Vliegramp MH17 te gaan realiseren.

Het idee werd direct omarmd door het Nationaal Bossenfonds, waarin Staatsbosbeheer, Nationale Boomfeestdag en Trees for All samenwerken. Sjaak de Ligt heeft namens het fonds het voortraject getrokken. Samen met Arold Jansen en met landschapsarchitect Robbert de Koning werden in de zomer van 2014 de eerste stappen gezet om een ruimtelijk ontwerp van de herdenkingsplaats te maken: de Green Ribbon, een groen bomenlint. Met de nabestaanden vertegenwoordigd door Stichting Vliegramp MH17 is verschillende malen overleg gevoerd om tot een passend ontwerp te komen dat recht doet aan het gevoel van de nabestaanden van de slachtoffers.  

Om te zorgen voor maatschappelijke verankering heeft het Nationaal Bossenfonds veel werk verzet. Met resultaat. Er werd een initiatiefgroep opgezet, die werd actief ondersteund door het Comité Nationaal Monument MH17. Na de keuze van de nabestaanden voor het monument werd de Stichting Nationaal Monument MH17 opgericht. Het Comité ging verder als Raad van Advies en garandeert dat het realisatieproces met respect voor slachtoffers en nabestaanden verloopt.

Webdesign: Ontwerpstudio Dot by dot  |  Webdevelopment: ONNO Visual&Interaction